PERSOONLIJK, VERTROUWD & DOELTREFFEND

Wel of geen zakelijke kosten?

Inleiding

Misschien heb je de opmerking wel eens gehoord dat je zoveel mogelijk zakelijke kosten moet maken. Dat is natuurlijk een beetje aparte opmerking. Niemand moet zoveel mogelijk kosten maken. Als je ergens op kan besparen dan houd je natuurlijk altijd meer over. En geld uitgeven aan zaken die onnodig zijn is ook niet slim.

Wat er bedoeld wordt met zoveel mogelijk zakelijke kosten maken is dat als je kosten maakt je dit beter zakelijk kan doen dan privé. Over het geld waar je privé over beschikt heb je namelijk (inkomsten)belasting betaald, terwijl dat over zakelijke kosten niet het geval is.

Moet wel te rechtvaardigen zijn

Alweer heel wat jaren geleden was de Belastingdienst wat minder actief op het controleren van zakelijke kosten. Ging je als ondernemer een weekendje weg met het gezin: zakelijke kosten. Kocht je een nieuwe televisie: zakelijke kosten.

Inmiddels is de Belastingdienst actiever, accountants en boekhouders spelen ook een belangrijke rol en daarnaast is er scherpe regelgeving op het wel of niet opvoeren van zakelijke kosten.

“Uitzoeken mag, maar je kan ook logisch nadenken over wat zakelijke kosten zijn.”

Eigenlijk is het heel simpel. Kun jij uitleggen dat de kosten die jij zakelijk wilt opvoeren daadwerkelijk zakelijk gebruikt worden dan sta je met een goed verhaal. Dat is natuurlijk wel gevoelig aan interpretatie en persoonlijk beeld. Om die reden heeft de Belastingdienst regels opgesteld.

Hoe werkt het?

Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor het opvoeren van zakelijke kosten. Je kunt prima jouw vakantie betalen van jouw zakelijke bankrekening en de factuur inboeken als zakelijke kosten. Met heel veel geluk valt het niemand op en pak jij aardig wat voordeel. Valt het wel op, dan wordt je gepakt op fraude. Daar staan natuurlijk boetes op die je niet wilt hebben.

Er zijn specifieke producten en diensten die vaak ter discussie staan of dat als zakelijke kosten opgevoerd mag worden of niet. Denk aan gas & stroom, mobiele telefonie, internet, kleding, etentjes, etc.

Je zal ongetwijfeld wel eens telefonisch een aanbod van een energieleverancier hebben gekregen. Voorheen werd er dan gezegd dat je vanwege de KVK inschrijving op je huis adres een zakelijk contract mocht afsluiten. Met zogenaamd alle voordelen van een zakelijk contract. Wat er niet werd vermeld is dat de boekhouder deze kosten gewoon zal moeten doorberekenen als privé inkomen en zodoende een post voor jouw inkomstenbelasting.

Wat is wijsheid?

Op het moment dat je iets privé gebruikt dan kun je het beste daarvoor een privé overeenkomst afsluiten. Zogenaamd zakelijk voordeel zal je op het moment dat je weg wil blijven van fraude er namelijk bijna nooit mee halen. Aan de andere kant moet je ook niet overdrijven met het wegblijven van zakelijk voordeel. Je mobiele telefoon is bijvoorbeeld onmisbaar voor je werk. Dat je er af en toe ook privé mee belt dat is logisch, maar zonder een mobiel abonnement kun je niet werken. Dat mag je dus opvoeren als zakelijke kosten. Kijk je naar een ‘alles-in-1″ abonnement dan gebruik je ongetwijfeld internet veel voor jouw bedrijf, maar de televisie kijk je privé. Je kunt dan overwegen om het abonnement zakelijk af te sluiten en de kosten van het televisie gedeelte bij privé te rekenen.

Er zijn op basis van jouw persoonlijke situatie altijd mogelijkheden om te besparen. Soms door te wisselen van zakelijk naar privé of juist van privé naar zakelijk. Het belangrijkste is dat je daarover eerlijk advies krijgt. Zowel op financieel vlak als op wat mag en of discutabel is. Jij bent degene die bepaald.

Wil je jouw situatie bespreken, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Stap 1 van 2

Aanmelden bij VoordeBaas

Wij vullen automatisch gegevens voor je in. Start met je bedrijfsnaam of KVK nummer in te vullen.